dinsdag 9 september 2008

Activeren in de Leefomgeving

Introductie
Dit jaar wonen er wereldwijd meer mensen in de stad dan op het platteland. De vraag is of “wonen” wel de het goede woord is, voor de ellendige omstandigheden waaronder miljoenen mensen leven in de steden. Wanneer ja naar sloppenwijken in de wereld kijkt, dan vraag je je soms af waar het kabinet in Nederland zich druk over maakt als het gaat over achterstandswijken in ons land.


Gelukkig kunnen we zeggen dat het in Nederland bij lange na niet zo rampzalig is. Dat betekent niet dat er geen problemen zijn. Wonen in Nederland is niet voor iedereen even plezierig. Er zijn mensen die zich eenzaam voelen, mensen die angst hebben om ’s avond de straat op te gaan, mensen die overlast hebben van jongeren, mensen die hun auto niet geparkeerd krijgen, jongeren die nergens terecht kunnen om te spelen, kinderen die om elf uur nog buiten lopen etc. Daarnaast slippen binnensteden dicht door het verkeer en zijn er wijken waar mensen elkaar niet accepteren vanwege hun afkomst.

De Johan Cruijf Foundation bouwt in wijken voetbalveldjes waar kinderen zonder overlast te veroorzaken, zich kunnen uitleven. Er zijn woningbouwcoöperaties die naast het verhuren van woningen oog hebben voor de leefomgeving van bewoners. Er zijn bewoners die elk jaar een intercultureel feest in de wijk organiseren. Er worden woningen gebouwd waarvan de bewoners zeggen dat ze trots zijn dat ze in zo’n huis mogen wonen.

Gelukkig is het dus niet allemaal kommer en kwel en wordt er veel ondernomen om het wonen nog beter te maken. Een belangrijke rol bij het verbeteren van de woonomgeving is weggelegd voor de CMV’ er. Deze module gaat over hoe je als CMV’er een bijdrage kunt leveren aan de kwaliteitsverbetering van het wonen. Hoe je mensen kunt ondersteunen bij het zelf actief worden in hun eigen omgeving. We kijken naar de invloed van fysieke omgeving op mensen, we gaan ons verdiepen in methodieken die je kunt gebruiken bij het activeren van bewoners.

Deze module rond het thema “activeren in de leefomgeving” is net als de vorige module samengesteld uit een aantal wekelijks terugkerende onderwijsvormen.

Vast programma
Bij Menswetenschappen en Filosofie zal via hoorcolleges ingegaan worden op de invloed van de omgeving op mensen, we hebben het over steden zonder stedelijkheid en we kijk naar de methodiek die het T+Huis gebruik in de wijk Oud Woensel in Eindhoven.
Bij Onderzoek gaan we bespreken hoe we kritisch naar bronnen en documenten moeten kijken. We besteden veel aandacht aan debatteren en bij communicatie gaan we in op gespreksvaardigheden. Tijdens deze module krijg je ook de opdracht uitgereikt welke je met de helft van SLB moet gaan uitvoeren en die je naar buitenland zal brengen.

Actualiteit
Op het einde van de module gaan we één dag aan de hand van een aantal actuele thema’s laten zien welke groep het beste is in debatteren. Dat kunnen onderwerpen zijn die je zelf aandraagt of bijvoorbeeld een debat over de Amerikaanse verkiezingen die de dag erop worden gehouden.

SLB (Studie Loopbaan Begeleiding).
De SLB bijeenkomsten in dit onderdeel staan in het teken van een gesprek met je SLB’er. In dit gesprek zal aandacht besteed worden aan de eerste opzet van je POP/PAP. We bespreken je vragen die hebt in relatie met de opleiding en kijken naar je weblog. Verder bespreken we je wensen met betrekking tot het uitvoeren van je praktijkopdracht(en).

Methodiek
Tijdens dit blok kijken we vooral naar methodieken die gebruikt worden om mensen te activeren. We zoomen in op de ABCD-methodiek, we maken kennis met de methodiek die het T+Huis hanteert en we praten met één professional over zijn/haar praktijkervaringen.

Buitenlandopdracht
Tijdens deze module krijg een opdracht die je met de helft van je SLB gaat uitvoeren. Zoals gezegd zal deze opdracht je naar het buitenland voeren. De opdracht moet uitgevoerd zijn in mei 2009. Wat is de bedoeling? De bedoeling is dat je als groep een reis gaat voorbereiden naar een stad in Europa. Nee, geen snoepreis al hopen we wel dat je veel plezier beleefd aan de voorbereiding en de uitvoering van de opdracht. Tijdens de reis ga je op bezoek bij een jongerencentrum in die stad. Je kijkt hoe ze daar het jongerenwerk uitvoeren en je voorziet van een aantal welgemeende tips in de trant van:...” In Nederland doen we dat zo”. Daarmee is de kous niet af. De bedoeling is dat je je gastheren of dames uitnodigt voor een tegenbezoek wat gepland wordt in het laatste jaar van de opleiding.

Praktijk
Tijd om aan de slag te gaan in de praktijk! Zoals je weet is het de bedoeling dat je tijdens het eerste jaar van de hoofdfase tenminste één grote of twee kleinere opdrachten uitvoert in de praktijk. Het praktijkcentrum heeft een aantal opdrachten verzameld en daar kun je een keuze uit maken. De opdrachten zijn van uiteenlopende aard en zwaarte. Tijdens de gesprekken met je SLB’er wordt de voortgang van de uitvoering van je project besproken.

Kwaliteitskring
In dit blok is ook een bijeenkomst opgenomen om met studenten en docenten vorm, inhoud en voortgang van dit onderwijsblok te evalueren en bij te stellen.
Ook andere zaken ten aanzien van de opleiding kunnen hier worden ingebracht.
Vorm en inhoud van deze evaluatiebijeenkomst vallen onder verantwoordelijkheid van SLB groep 3 en hun SLB-docent

Globaal overzicht lesordening

Op de maandagen.
• Hoorcolleges over methodieken
• College en trainingen Onderzoek
• College debatteren en debatdag
• College Gespreksvaardigheden
• SLB (deeltijd)

Op de dinsdagen.
• Hoorcolleges
• Lezen en schrijven
• Buitenlandopdracht
• SLB voltijd



Afsluitingen en Bewijsmateriaal

Aan dit blok zijn een aantal afsluitingen verbonden waaraan feedback gekoppeld is.

Ten aanzien van de competenties analyseren en verantwoorden:
1)Boekbespreking. (afsluiting dinsdag 28 oktober)
Het boek “Welkom in Megapolis wordt besproken. Aan de hand van leesopdracht week wordt de inhoud gepresenteerd.
Feedback wordt gegeven door groep en door docent
2)Schrijven van Essay (afsluiting dinsdag 4 november)
Tijdens deze module ga je een essay schrijven over een onderwerp wat met samenlevingsopbouw te maken heeft.
Feedback wordt gegeven door groep en door docent


Daarnaast is alle informatie uit de colleges en trainingen onderdeel van de Individuele Kennistoets die gedurende het jaar wordt afgenomen.
Gebruikte litteratuur:
Reader Debatteren (wordt tijdens de training uitgereikt)
Welkom in Megapolis Hendrik Jan Bakker ISBN 9789045005607
Praktijkgericht Onderzoek in
Zorg en Welzijn Michelbrink ISBN 9066657499

Weblog:
Activeren in de Leefomgeving: http://cmvactiveren.blogspot.com/
CMV PP1 Eindhoven http://cmv20082009.blogspot.com/

Gerichte studieonderdelen in dit blok.

Week 1 (maandag 6 oktober -vrijdag 10 oktober)
• Inleiding in het thema door Yolanda te Poel, Lector KDS (Kenniscentrum Duurzame Stad en Streek Ontwikkeling van Fontys.
• Kijken Film La Haine
• Training Debatteren deel 1
• Individuele gesprekken met SLB’er
• Eerste Boekbespreking


Week 2 (maandag 20 oktober – 24 oktober)
• Gastcollege 1 methodiek
• Training Debatteren deel 12
• Schrijven en de schrijfopdracht (essay)
• De praktijkopdrachten bespreken


Week 3 (maandag 27 oktober – 30 oktober)
• Gastcollege 2 methodiek
• Inleider uit de praktijk (rol van de woningbouwcoöperaties)
• Leiden evaluatiebijeenkomst (groep 3)

Week 4 (maandag 3 november-vrijdag 7 november)
• Debatdag
• Buitenlandopdracht
• Werken aan plan voor praktijkopdracht